Mini serniczki

Mini serniczki

Takie serniczki na pewno spodobają się dzieciakom, ale i nie tylko. Są małe, w sam raz na drugie śniadanie albo jako odrobina słodkości do przedpołudniowej kawy. Takie serniczki można przygotować za każdym razem z inną galaretką i dodatkiem różnych małych owoców.

Mini serniczki

Składniki:
– 6-8 dużych biszkoptów (zależy od ilości blaszki na muffiny)
– 1 galaretka (np. agrestowa)
– 1 serek (200 ml) serka o smaku waniliowym z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
[:Listonic]

Przygotowanie:
Serniczki zaczęłam od przygotowania galaretki, którą rozpuściłam w 400 ml gorącej wody, przestudziłam i rozlałam do dwóch miseczek. Do jednej dodałam serek i dokładnie zmiksowałam.
Następnie wlewałam do foremek (forma na muffiny) na zmianę po około 2 łyżki galaretki i galaretki z serkiem (każdą warstwę z osobna schładzałam przez kilka minut w zamrażalniku). Razem z ostatnią warstwą położyłam biszkopty.

Biszkopty
Po schłodzeniu, całą formę (uważając aby nie zamoczyć biszkoptów) włożyłam do większego pojemnika z gorącą wodą a następnie delikatnie powyciągałam serniczki.
Serniczki należy przechowywać w lodówce a przed podaniem udekorować.

Sernik na zimno
Ja mam foremkę na 6 muffin więc zostało mi troszkę galaretki, schłodziłam ją a następnie pokroiłam w kosteczkę i podałam razem z serniczkami.

12 komentarzy

  1. ślicznie wyglądają :) pozdrawiam

  2. Wyglądają pysznie i podoba mi się pomysł wykorzystania foremek na muffiny :)

  3. przepięknie wyglądają! fantastyczny pomysł;)

  4. Z tym zielonym kolorem są urocze :)Wiosennie smaczne :)

  5. Zauberi – dziękuję
    Burczymiwbrzuchu – dziękuję a forma faktycznie ma wiele zastosowań :)
    Panno Malwinno – dziękuję :)
    Ewo – tak, masz rację, takie serniczki można robić w każdym sezonie dopasowując odpowiedni kolor galaretki do pory roku :)

  6. ślicznie wyglądają :) pozdrawiam

  7. burczymiwbrzuchu

    Wyglądają pysznie i podoba mi się pomysł wykorzystania foremek na muffiny :)

  8. przepięknie wyglądają! fantastyczny pomysł;)

  9. Z tym zielonym kolorem są urocze :)Wiosennie smaczne :)

  10. najsmaczniejsze.pl

    Zauberi – dziękuję
    Burczymiwbrzuchu – dziękuję a forma faktycznie ma wiele zastosowań :)
    Panno Malwinno – dziękuję :)
    Ewo – tak, masz rację, takie serniczki można robić w każdym sezonie dopasowując odpowiedni kolor galaretki do pory roku :)

  11. śliczne

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*