Przekładaniec

Przekładaniec

Zastanawiałam się nad nazwą tego ciasta, padło na “Przekładaniec”, nie tylko ze względu na warstwy z których się składa ale na to, że przekładałam jego publikację ponad miesiąc.
Ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna, pyszna, dzięki budyniowi czekoladowemu nie jest zbyt słodkie.

Ciasto dedykuję wszystkim mamom z okazji ich święta.

Przekładaniec

Składniki:
Masa budyniowa:
– 1 budyń czekoladowy
– 300 ml mleka
– 40 g cukru
– 40 g masła lub margaryny
Beza:
– 1 białko
– 50 g drobnego cukru
– szczypta soli
Oraz:
– herbatniki (około 25 sztuk)
– słone krakersy (około 25 sztuk)
– 1 mała ugotowana puszka mleka skondensowanego (albo gotowa masa – około 450 g)
– 250 ml śmietanki 36%
– biała i ciemna czekolada
[:Listonic]

Ciasto przekładane

Przygotowanie:
Na dnie blaszki ułożyć herbatniki następnie ugotować budyń (w mniejszej ilości mleka) razem z cukrem, przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce budyniu. Masę rozsmarować na herbatnikach i przykryć słonymi krakersami, na nich wyłożyć ugotowaną puszkę mleka skondensowanego.

Krakersy i toffee
Białko ubić z odrobiną soli, cały czas ubijając dodać cukier. Bezę piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Przestudzić. Masę toffee przykryć bezą.

Śmietana i beza
Następna warstwa to ubita śmietanka, przykryta startą białą i ciemną czekoladą.

Z tej serii polecam również Ciasto Toffi, które również polecam.

16 komentarzy

  1. cudownie się prezentuje to ciacho;) ile w nim dobroci;)

  2. Pyszne cisto, łączące wszystkie ulubione smaki :)

  3. fajne i proste ciasto :)

  4. cudownie się prezentuje to ciacho;) ile w nim dobroci;)

  5. Pyszne cisto, łączące wszystkie ulubione smaki :)

  6. fajne i proste ciasto :)

  7. Panno Malwinno – dokładnie tak, było przepyszne
    Ewo – zgadzam się z tobą, idealnie pasowały do siebie
    Zauberi – i pyszne :)

  8. Wygląda przepysznie:) a jakie wymiary ma blaszka?

  9. najsmaczniejsze.pl

    Panno Malwinno – dokładnie tak, było przepyszne
    Ewo – zgadzam się z tobą, idealnie pasowały do siebie
    Zauberi – i pyszne :)

  10. rewelacja

  11. Wygląda przepysznie:) a jakie wymiary ma blaszka?

  12. Klaudia – dziękuję :)
    Aneto – blaszka ma wymiary około 30 x 30 cm

  13. najsmaczniejsze.pl

    Klaudia – dziękuję :)
    Aneto – blaszka ma wymiary około 30 x 30 cm

  14. Mam pytanie odnośnie bezy. Będzie krucha czy raczej taka pianka, ciągnąca się( zaraz po upieczeniu)?

  15. Mam pytanie odnośnie bezy. Będzie krucha czy raczej taka pianka, ciągnąca się( zaraz po upieczeniu)?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*