Dziś coś pysznego na weekendowe śniadanie. Placuszki szybko się przygotowuje i równie szybko znikają z talerza. Do ciasta można dodać łyżkę cukru, ale lepiej najpierw się upewnić czy jest to konieczne, u mnie jabłko było słodkie a placuszki polałam syropem klonowym więc cukier nie był konieczny.
Składniki:
– 1 banan
– 1 jabłko
– 250 g maki
– 250 ml mleka
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki sody
– 1 łyżka oleju
– kilka kropel aromatu waniliowego
– szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko zmiksować z mlekiem, stopniowo dodawać przesiana mąkę z sodą i solą. Banana obrać i rozgnieść widelcem, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach następnie dodać do ciasta razem z aromatem waniliowym i olejem.
Wymieszać. Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor (ciasto ma konsystencję gęstej śmietany).
Podawać posypane cukrem pudrem albo syropem klonowym.
Piękne i bardzo smakowite zdjecia:) …a ja odkad wstałąm to myślę nad śniadaniem: gofry czy pancakes?:) pozdrawam
jejjjj jak cudnie wyglądają:):)
piękne zdjęcie. takie bananowo-jabłkowe placuszki są świetnym rozpoczęciem dnia;)
Piękne i bardzo smakowite zdjecia:) …a ja odkad wstałąm to myślę nad śniadaniem: gofry czy pancakes?:) pozdrawam
jejjjj jak cudnie wyglądają:):)
piękne zdjęcie. takie bananowo-jabłkowe placuszki są świetnym rozpoczęciem dnia;)
Jolu dziękuję, a dylemat też bym miała, niestety nie mam gofrownicę tylko słabą wafelnice więc placuszki wybieram :)
Izo, dziękuję :)
Panno Malwonno, dziękuję i masz racje :)
Jolu dziękuję, a dylemat też bym miała, niestety nie mam gofrownicę tylko słabą wafelnice więc placuszki wybieram :)
Izo, dziękuję :)
Panno Malwonno, dziękuję i masz racje :)
ależ apetyczne foteczki zrobiłaś :)
Dawno nie było u nas placuszków na śniadanko. Aż się głodna zrobiłam ;)
Kasiu, dziękuję ślicznie i zapraszam na placuszki :)
ależ apetyczne foteczki zrobiłaś :)
Dawno nie było u nas placuszków na śniadanko. Aż się głodna zrobiłam ;)
Kasiu, dziękuję ślicznie i zapraszam na placuszki :)