Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

W sobotę było wspólne pieczenie z Kasią. Było nas sporo, ledwo nadążając za Kasią, wszyscy piekliśmy pyszną i aromatyczną babkę cytrynową. I w piękną słoneczną niedzielę mamy coś wyjątkowego do popołudniowej kawki. Babka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu więc polecam wszystkim, koniecznie trzeba je wypróbować.

Babka cytrynowa

Składniki:
– 1 margaryna Kasia
– 340 g mąki
– 250 g drobnego cukru
– 4 jajka
– 1 cytryna
– 1 łyżka soku z limonki (niekoniecznie)
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Cytrynę wyszorować szczoteczką pod gorącą wodą, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć do spodka.
Margarynę (temperatura pokojowa) utrzeć z cukrem, następnie dodawać pojedynczo jajka i ucierać na jednolitą masę.
Do masy dodać szklankę przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Dodać sok z limonki (niekoniecznie, ja miałam małą cytrynę więc dodałam troszkę tego soku) oraz sok i skórkę z cytryny i drugą szklaną przesianej mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.

Babka z cytryną
Ciasto przelać do podłużnej prostokątnej formy (ok. 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Przed wyjęciem koniecznie trzeba sprawdzić czy ciasto się upiekło (test suchego patyczka), po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Przepis pochodzi ze strony Mojecisto.pl

13 komentarzy

  1. pięknie Ci wyszła:) piekłyśmy razem:) nam bardzo smakuje i mam nadzieję na wiecej takich wspólnych akcji:) pozdrawiam ciepło

  2. Pysznie wygląda :)
    Ja nie piekłam,ale chętnie bym skosztowała:)

  3. Jolu, no właśnie tak mi się zdawało że Cię widziałam w 2 rzędzie 5 od lewej a może to prawa była? A tak na serio, fajnie wspólnie się piekło.
    Majano – zapraszam w takim razie do siebie :)

  4. Jolanta szyndlarewicz

    pięknie Ci wyszła:) piekłyśmy razem:) nam bardzo smakuje i mam nadzieję na wiecej takich wspólnych akcji:) pozdrawiam ciepło

  5. Pysznie wygląda :)
    Ja nie piekłam,ale chętnie bym skosztowała:)

  6. najsmaczniejsze.pl

    Jolu, no właśnie tak mi się zdawało że Cię widziałam w 2 rzędzie 5 od lewej a może to prawa była? A tak na serio, fajnie wspólnie się piekło.
    Majano – zapraszam w takim razie do siebie :)

  7. wygląda ślicznie. ja też piekłam- jaki sajgon miałam później w kuchni;) ale było warto bo ciasto zniknęło bardzo szybko!

  8. wygląda ślicznie. ja też piekłam- jaki sajgon miałam później w kuchni;) ale było warto bo ciasto zniknęło bardzo szybko!

  9. Bardzo lubie ta strone.Mamtylko jeden problem:nie piszecie ilosci w dkg.tluszczu.Ja mieszkam od 27 lat w Canadzie i nie znam np.Kasi ,czy mozna ja zastapic innym tluszczem i ile dkg?Pozdrawiam…MIRA

  10. Panno Malwinno – to fakt, bałagan się zrobił. ale szybko udało się posprzątać, a jaki efekt, pychotka
    Mira – margaryna Kasia ma 250 g czyli 25 dkg i można zastąpić ja inną margaryną a nawet ośmieliłabym się na masło, robiłam też babkę na oleju z dodatkiem ajerkoniaku, wychodzi pyszna i wilgotna, pozdrawiam

  11. Bardzo lubie ta strone.Mamtylko jeden problem:nie piszecie ilosci w dkg.tluszczu.Ja mieszkam od 27 lat w Canadzie i nie znam np.Kasi ,czy mozna ja zastapic innym tluszczem i ile dkg?Pozdrawiam…MIRA

  12. najsmaczniejsze.pl

    Panno Malwinno – to fakt, bałagan się zrobił. ale szybko udało się posprzątać, a jaki efekt, pychotka
    Mira – margaryna Kasia ma 250 g czyli 25 dkg i można zastąpić ja inną margaryną a nawet ośmieliłabym się na masło, robiłam też babkę na oleju z dodatkiem ajerkoniaku, wychodzi pyszna i wilgotna, pozdrawiam

  13. Babka wyszła zajebista

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*