Pierożki z powidłami

Wczoraj chciałam zrobić obiad szybki w wykonaniu i nie wymagający zbytnio pracy. Jak zwykle wyszło inaczej.
Nie to żebym żałowała, bo pierożki wyszły pyszne ale ile przy tym się nastałam i nakleiłam. Jako nadzienie użyłam marmoladę mandarynkową, pierożki były lekko gorzkawe, ale z dodatkiem słodkiej śmietany wyszły idealne.

Pierożki z marmoladą mandarynkową

Składniki:
– 400 g mąki pszennej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– gorąca woda
– powidła (ja użyłam marmolady mandarynkowej)

Przygotowanie:
Do mąki dodać jajko i sól, dolewając gorącą wodę zagnieść jednolite, gładkie ciasto (tak około 3/4 szklanki wody).
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kubkiem kółka i na każdy środek kłaść ulubione powidła. Dokładnie skleić brzegi pierożków.

Przygotowanie pierożków
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wrzucać pierożki. Gotować kilka minut od wypłynięcia.
Można podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

Pierożki można przygotować z innego sprawdzonego przepisu na Tradycyjne ciasto na pierogi. Z typowo kluskowych potraw polecam wypróbować Pampuchy czyli Kluski na parze.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*