Choć kociołka do Fondue nie posiadam, stanęłam na wysokości i przygotowałam tę pyszność. Taką słodkość możemy zaproponować gościom jako danie karnawałowe, ale również dla dzieci będzie to super zdrowa zabawa i świetny sposób do przemycenia niejadkowi porcji witamin. Oczywiście nie przesadzajmy z częstotliwością, bo jak każda pyszność, może im się przejeść.
Użyłam czekolady deserowej, więc Fondue wyszło lekko gorzkawe, przygotowując je dzieciom albo na kolację we dwoje, można przygotować pół na pół z czekoladą mleczną.
Składniki:
– 200 g pokruszonej czekolady deserowej
– 100 g śmietanki (36%)
– 40 ml syropu gruszkowego (dałam z puszki)
– 1 puszka gruszek w syropie
– biszkopty albo domowy biszkopt
– owoce np: mandarynki, pomarańcze, gruszki z syropu, banany, kiwi, melon
[:Listonic]
Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć i rozpuścić ze śmietaną, dodać syrop z gruszek (lub nalewki gruszkowej, wiśniowej).
Wlać rozpuszczoną czekoladę do kociołka na fondue (jeżeli tak jak ja nie macie można wlać do podgrzanej miseczki, najlepiej ustawić ją na podgrzewaczu do herbaty).
Zanurzać w niej nadziane na szpadki albo patyczki do szaszłyków cząstki owoców i biszkopty.
Podawać i jeść od razu po przygotowaniu.