Pierogi z makiem na słodko

Pierogi z makiem

Pierożki z makiem robiłam pierwszy raz. Wyszły pyszne, może zbyt za słodkie? Chociaż nie, jak dla mnie lubiącej słodkości były akurat. Do złudzenia przypominają w smaku kutię, którą robi co roku moja babcia.
Kto lubi rodzynki w całości nie musi ich mielić przygotowując farsz, ja rodzynki lubię tylko na sucho, te z ciast lądują na brzegu talerzyka.

Pierogi z makiem na słodko

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Farsz:

  • 200 g maku
  • 300 ml mleka
  • 40 g rodzynek
  • 40 g mielonych orzechów włoskich
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 żółtko

[:Listonic]

Przygotowanie:
Farsz: Mak opłukać i przesypać do wrzącego mleka, gotować na małym ogniu przez około 40 minut mieszając od czasu do czasu.

Mak gotowany na mleku
Przestudzić mak (jeżeli w maku zostało trochę mleka trzeba go odcedzić) i razem z rodzynkami zmielić dwukrotnie na drobnym sitku.
Do maku dodać rozpuszczone masło i pozostałe składniki farszu, wymieszać.

Farsz do pierogów z maku
Ciasto: Do mąki dodać sól, roztrzepane jajko, olej i wodę. Wyrobić elastyczne ciasto (jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody, jeżeli się klei – lekko podsypać mąką).

Ciasto na pierogi
Przykryć i odstawić na około 15 minut aby ciasto odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Małą łyżeczką na środek każdego kółka nakładać farsz. Sklejać brzegi formując pierożki.

Pierogi z makiem
Pierogi wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Inne wypróbowane tradycyjne ciasto na pierogi znajdziecie pod tym linkiem.

Pierożki najlepiej podawać od razu po wyjęciu z wody.

12 komentarzy

  1. z makiem nie jadłam, ba nawet o takich nie słyszałam:) …a wyglądaja smakowicie:) pozdrawiam ciepło

  2. O pierogach z makiem słyszałam, ale nigdy nie miałam jeszcze okazji spróbować. Na pewno by mi posmakowały, bo bardzo lubię potrawy z makiem.

  3. Mój wujek jest ze stron gdzie się jada, więc miałam okazję spróbowac, są super, ciekawe, czy moim dzieciom by smakowały, bo one u mojej cioci na Wigilii jeszcze nie miały okazji byc.

  4. Jolanta Szyndlarewicz

    z makiem nie jadłam, ba nawet o takich nie słyszałam:) …a wyglądaja smakowicie:) pozdrawiam ciepło

  5. O pierogach z makiem słyszałam, ale nigdy nie miałam jeszcze okazji spróbować. Na pewno by mi posmakowały, bo bardzo lubię potrawy z makiem.

  6. Mój wujek jest ze stron gdzie się jada, więc miałam okazję spróbowac, są super, ciekawe, czy moim dzieciom by smakowały, bo one u mojej cioci na Wigilii jeszcze nie miały okazji byc.

  7. z makiem to dla mnie zupełna nowość. wyglądają tak cudnie świątecznie;)

  8. z makiem to dla mnie zupełna nowość. wyglądają tak cudnie świątecznie;)

  9. kuszące :)

  10. Przymierzam sie w tym roku wlasnie do pierogow z makiem :) Ciekawa jestem tylko czy znajde czas aby je przygotowac :)) twoje pierozki wygladaja przepysznie. Az slinka leci :))

  11. Przymierzam sie w tym roku wlasnie do pierogow z makiem :) Ciekawa jestem tylko czy znajde czas aby je przygotowac :)) twoje pierozki wygladaja przepysznie. Az slinka leci :))

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*