Szaszłyki pomidorowo-serowe

Koreczki pomidorowo-serowe

Sylwester już za kilka dni, więc najwyższy czas pomyśleć o menu!
Koreczki pomidorowo-serowe to propozycja lekka, pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu – idealna na sylwestrowy stół, ale też na każdą inną imprezę.
Zapraszam do odwiedzania zakładki  przepisy na dania sylwestrowe, gdzie będę zamieszczać najciekawsze przepisy na dania i przekąski, które sprawdzą się w tę wyjątkową noc.
Szaszłyki, które przygotowałam, są nie tylko smaczne, ale i bardzo efektowne. Wystarczy je wcześniej schłodzić, a tuż przed przyjściem gości wyjąć z lodówki.
Dla większego efektu wizualnego polecam dodać świeże listki bazylii – pięknie komponują się z białą mozzarellą i czerwonymi pomidorkami.
Prosto, kolorowo i wyjątkowo smakowicie!

Szaszłyki pomidorowo-serowe
Składniki:

  • 500 g sera mozarella
  • 500 g małych pomidorów
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2-3 pęczki świeżej bazylii

Przygotowanie:

Ser wyjąć z zalewy i pokroić w plastry. Jeżeli mamy mini mozarellę można zostawić w całości lub przekroić na pół. Bazylię opłukać i osuszyć. Pomidory umyć, przekroić na pół. Jeżeli mamy duże pomidory pokroić na ćwiartki.

Szaszłyki
Na patyczki albo druty do szaszłyków nadziewać kolejno pomidory, ser i listki bazylii, posypać pieprzem. Schłodzić.

Zamiast świeżej bazylii można posypać suszoną.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*