Łatwy i szybki przepis na pikle – wiem, wiem, sezon ogórkowy już dawno za nami. Ale po remoncie mam lekki poślizg z niektórymi przepisami, zwłaszcza z przetworami. No ale jest przynajmniej jeden plus, w następnym sezonie letnim przepis będzie czekał na wszystkich chętnych. Z podanych proporcji wychodzą 2 pół litrowe słoiczki.
Składniki:
- 3 kilogramy ogórków przeznaczonych na pikle
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka mieszanki do ogórków konserwowych (koper, chrzan, pieprz czarny, ziele angielskie, czosnek suszony, liść laurowy)
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić w z dłuż i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Ponownie przekroić w z dłuż. Posolić i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 2 godziny. Następnie osuszyć na czystej ściereczce.
Do czystych słoików wsypać po 1/4 łyżeczki gorczycy i po 1/2 łyżeczki mieszanki do ogórków konserwowych.
Ogórki ciasno ułożyć w słoikach.
Przygotować zalewę: dokładnie wymieszać wodę, cukier, ocet i sól. Zalać ogórki w słoiczkach. Pasteryzować 20 minut.
Pikle biorą udział w akcji ?Gotujemy po polsku!?, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
teraz sezon na zjadanie takich pyszności w słoikach :-)
teraz sezon na zjadanie takich pyszności w słoikach :-)
Ja w tym roku narobiłam pikli(po dwa słoiki) o różnych smakach, aby właśnie w przyszłym roku mieć już wiedzę, które są wg nas najlepsze. I tak są z rodzynkami, z przyprawą gyros, z papryką, chili, curry i oczywiście z musztardą.
Ja w tym roku narobiłam pikli(po dwa słoiki) o różnych smakach, aby właśnie w przyszłym roku mieć już wiedzę, które są wg nas najlepsze. I tak są z rodzynkami, z przyprawą gyros, z papryką, chili, curry i oczywiście z musztardą.