Przepis na truskawkowy sernik na zimno przygotowała z okazji dnia Ojca. Wszystkim tatom składam cukierkowo słodkie życzenia, a swojemu życzę szczególnie dużo słodyczy.
Sernik na zimno jest specjalnie dla mojego taty, który lubi ten smakołyk tylko dlatego, że jest tam sporo galaretek.
Niestety mieszka za daleko i nie spróbuje serniczka, za to M. dostał prezent od córki na swoje pierwsze święto. Miałam nadzieję, że dostanę choć mały kawałeczek, no i nie pomyliłam się. Pyszności.
Składniki:
- 240 g serka homogenizowanego waniliowego
- 200 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- biszkopty
Przygotowanie:
Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie – jedną w 400 ml, drugą w 450 ml.
Pozostawić aż zaczną lekko tężeć.
W między czasie wyłożyć blaszkę folią spożywczą a na dnie ułożyć biszkopty.
Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroi w kosteczkę. Przestudzoną galaretkę (400 ml) wymieszać ze zmiksowanym serkiem homogenizowanym.
Dodać większą część truskawek i delikatnie wymieszać. Zalać biszkopty. Posypać resztą pokrojonych truskawek i zalać drugą galaretką (450 ml).
Sernik wstawić do lodówki aby dokładnie zastygł (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.
Pyszny! A u mnie też sernik z truskawkami :)
Kolorowy zawrót głowy;) Serniczki są świetne- smaczne i lekkie.
Pyszny! A u mnie też sernik z truskawkami :)
Kolorowy zawrót głowy;) Serniczki są świetne- smaczne i lekkie.
Popieram smaczne i lekkie. :)
Popieram smaczne i lekkie. :)