Truskawkowy sernik na zimno

Przepis na truskawkowy sernik na zimno przygotowała z okazji dnia Ojca. Wszystkim tatom składam cukierkowo słodkie życzenia, a swojemu życzę szczególnie dużo słodyczy.
Sernik na zimno jest specjalnie dla mojego taty, który lubi ten smakołyk tylko dlatego, że jest tam sporo galaretek.
Niestety mieszka za daleko i nie spróbuje serniczka, za to M. dostał prezent od córki na swoje pierwsze święto. Miałam nadzieję, że dostanę choć mały kawałeczek, no i nie pomyliłam się. Pyszności.

Truskawkowy sernik na zimno

Składniki:

  • 240 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • biszkopty

Przygotowanie:

Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie – jedną w 400 ml, drugą w 450 ml.
Pozostawić aż zaczną lekko tężeć.
W między czasie wyłożyć blaszkę folią spożywczą a na dnie ułożyć biszkopty.


Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroi w kosteczkę. Przestudzoną galaretkę (400 ml) wymieszać ze zmiksowanym serkiem homogenizowanym.


Dodać większą część truskawek i delikatnie wymieszać. Zalać biszkopty. Posypać resztą pokrojonych truskawek i zalać drugą galaretką (450 ml).


Sernik wstawić do lodówki aby dokładnie zastygł (najlepiej na całą noc).
Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

6 komentarzy

  1. Pyszny! A u mnie też sernik z truskawkami :)

  2. Kolorowy zawrót głowy;) Serniczki są świetne- smaczne i lekkie.

  3. Pyszny! A u mnie też sernik z truskawkami :)

  4. Kolorowy zawrót głowy;) Serniczki są świetne- smaczne i lekkie.

  5. Popieram smaczne i lekkie. :)

  6. Popieram smaczne i lekkie. :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*