Pizza ze szpinakiem i jajkiem

Miałam mieszane uczucia przyrządzając tę pizzę. Do końca nie wiedziałam czy zestawione produkty są właściwe – jest jak najbardziej właściwe. Pizza wyszła przepyszna.
Moja uwaga: przygotowując pizzę o tej porze, na głodny żołądek i przed krojeniem cebuli nie jest wskazane ostrzyć noży. Pizza zjedzona – rany w trakcie gojenia.

Pizza ze szpinakiem i jajkiem


Składniki:
Ciasto:
– 250 g mąki
– 24 g świeżych drożdży
– 125 ml ciepłej wody
– szczypta soli
– ? łyżeczki cukru
– 1 łyżka oleju
Sos:
– 1 duży pomidor (220 g)
– garść świeżej bazylii
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
Farsz:
– 120 g szpinaku (2 mrożone kostki)
– 3 jajka ugotowane na twardo
– ? dużej cebuli
– 180 g + 50 g żółtego sera

[:Listonic]

Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do mąki wsypać sól, wlać olej i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto i odstawić na około 10 minut. Rozwałkować ciasto i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Sos: Pomidor umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną bazylię. Wymieszać.
Farsz: Szpinak rozmrozić i lekko odcisnąć wodę (świeży szpinak sparzyć). Jajko obrać i pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić z łupinek i pokroić w piórka. Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Gdy ciasto na blasze lekko podrośnie, posmarować je sosem i posypać większą ilością sera.


Następnie ułożyć cebulę, szpinak, jajko i posypać resztą sera.


Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30 minut.

6 komentarzy

  1. Fajny pomysł. Chętnie bym zjadł taką pizzę;-)

  2. Fajny pomysł. Chętnie bym zjadł taką pizzę;-)

  3. z jajkiem jeszcze nie jadłam. Na pewno zrobię :)

  4. Pizza z jajkiem to u mnie standard. Świetnie smakuje, choć niektórych może dziwić ten dodatek.

  5. z jajkiem jeszcze nie jadłam. Na pewno zrobię :)

  6. Pizza z jajkiem to u mnie standard. Świetnie smakuje, choć niektórych może dziwić ten dodatek.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*