O tej porze roku chłodniki smakują najlepiej. Podane jesienią czy zimą nie będą tak pyszne jak teraz, korzystajmy więc z okazji i jedzmy je jak najczęściej.
Chłodnik zrobić można nie tylko z ogórka czy rzodkiewki. Jak zrobi się tylko cieplej, wypróbuję chłodnik pomidorowy.
Składniki:
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 1 duży ogórek
– 500 ml kefiru (lub 250 ml kefiru i 250 ml jogurtu naturalnego)
– ząbki czosnku (dałam 2)
– garść koperku i szczypiorku
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka obrać. Ogórek umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do rondelka przełożyć starte ogórki, wlać kefir. Dodać drobno pokrojony koperek i szczypiorek (zostawić troszkę zieleniny do dekoracji). Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem uprzednio zmiażdżonym. Wymieszać.
Chłodnik powinien być wychłodzony, najlepiej przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do miseczek włożyć po jednym przekrojonym na pół jajku, wlać chłodnik. Pozostałe jajko pokroić w drobną kostkę i udekorować nim chłodnik. Posypać zieleniną.
Oj zjadłabym, zjadła. Tylko nich zrobi się trochę cieplej.
przepis tak akurat, na zrobienie listy co potrzeba i jak tylko zrobi się ciepło – przepis już jest gotowy
Oj zjadłabym, zjadła. Tylko nich zrobi się trochę cieplej.
przepis tak akurat, na zrobienie listy co potrzeba i jak tylko zrobi się ciepło – przepis już jest gotowy
i dużo dużo zieleninki do niego;)
i dużo dużo zieleninki do niego;)