Ziemniaczki z grilla są przepyszne. Można je podawać jako dodatek do mięsa, ale smakują również pysznie solo. W szaszłykach najlepsze jest to, że panuje tu pełna dowolność składników. Na wykałaczki (krótkie albo długie) można nadziać np. owczy ser, małe pomidorki, różnokolorowe papryki, cukinię, itp.
Składniki:
– 400g małych ziemniaków (12-14 sztuk)
– 6 plasterków boczku wędzonego (cienko pokrojonego)
– 50g boczku surowego
– 1 średnia cebula
– ? czerwonej papryki
– rozmaryn (suchy lub świeże gałązki)
– papryka ostra w proszku
– olej
– wykałaczki
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować na półmiękko i odcedzić.
Paprykę umyć i pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić na grube cząstki.
Część ziemniaczków zawinąć w plasterkach boczku i nadziać na krótkie wykałaczki, uzupełnić cząstkami cebuli i papryki.
Surowy boczek pokroić w małe plasterki i nadziewać na wykałaczki z ziemniakiem (boczek, ziemniak, boczek).
Wszystkie szaszłyki obsypać rozmarynem i ostrą papryką.
Szaszłyki ułożyć na aluminiowej folii, skropić oliwą i grillować przez kilka minut ze wszystkich stron.
Szaszłyki można też upiec na patelni grillowej albo w piekarniku na opcji grill z termoobiegiem.
są pyszne, zgadzam się. nawet dodatków nie potrzebują..
Pysznosci. Mysle, ze kiedy wykorzystamy mlode ziemniaczki, beda jeszcze pyszniejsze :))
Pozdrawiam.
a do tego ten boczek…istne frykasy :)
są pyszne, zgadzam się. nawet dodatków nie potrzebują..
Pysznosci. Mysle, ze kiedy wykorzystamy mlode ziemniaczki, beda jeszcze pyszniejsze :))
Pozdrawiam.
a do tego ten boczek…istne frykasy :)
Sezon grillowy rozpoczęty! U Ciebie widzę same pyszności wiosenne.
Sezon grillowy rozpoczęty! U Ciebie widzę same pyszności wiosenne.