Kotleciki wyszły pyszne, pasują i na obiad czy kolację, a także na spotkanie przy grillu. Najlepiej podawać ze świeżymi sałatkami.
Składniki:
– 300g ugotowanych ziemniaków (4 duże)
– 400g tuńczyka z puszki w sosie własnym (3 puszki)
– 2 garści świeżych ziół, np.: pietruszka, kolendra, oregano
– sól, pieprz, papryka ostra
– 1 ząbek czosnku
– 1 żółtko
– mąka, olej
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem (najlepiej jeszcze ciepłe), przestudzić, dodać odsączonego tuńczyka (najlepiej już rozdrobnionego).
Zioła posiekać, dodać do ziemniaków i ryby. Przyprawić do smaku, dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
Formować kotleciki lekko spłaszczając, obtoczyć w mące i smażyć na patelni grillowej.
Kotleciki można upiec bezpośrednio na grillu albo na aluminiowej tacce skropionej olejem.
ostatnio robiłam z grochu podobne i bardzo mi zasmakowały, dlatego te też zrobię :)
polecam, bo nawet na zimno smakują
ostatnio robiłam z grochu podobne i bardzo mi zasmakowały, dlatego te też zrobię :)
polecam, bo nawet na zimno smakują
Bardzo fajny pomysł Normalnie na grilla dawałem stek. W sumie można to jeszcze włożyć w jakąś bułkę i dać warzywa i sos.
Prawda, ostatnio widziałem konkurs princesa w którym można wygrać taką opaskę FitBit o której ostatnio myślałem czy nie kupić więc chyba spróbuję tym przepisem