Zbliża się Dzień Dziecka a ja mam coś w sam raz dla niejadka na śniadanie. Mojej córce jeszcze nie mogę zaserwować bo ciut za mała, ale smyki które skończyły 2 latka śmiało mogą takiego pysznego kogucika zjeść.
Przepis podaję na jedną porcję, Jeżeli mamy dwójkę dzieci to należy porcję zwiększyć o przynajmniej 1 jajko, a jajeczek myślę że wystarczy dla dwóch maluchów (dla starszaków raczej nie).
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki serka śmietankowego naturalnego
- 1 łyżeczka masła
- świeża natka pietruszki
- wąski pasek pomarańczowej albo czerwonej papryki
- sól do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie:
1 jajko postawić na talerzyku (jeżeli się przewraca, ściąć grubszą końcówkę jajka). Drugie jajko rozetrzeć widelcem z twarożkiem i masłem, przyprawić do smaku solą.
Z paseczka papryki wyciąć grzebień dla koguta i położyć na szczycie jajka. Zrobić dzióbek kogucika (z papryki), oczy (użyłam do tego grubego szczypiorku) i ogon (gruby szczypior ponacinałam i lekko wywinęłam formując ogon, z cienkim szczypiorkiem jest zdecydowanie mniej pracy).
Pietruszkę opłukać i osuszyć, drobno posiekać.
Z mamy jajecznej formować małe jajeczka i obtaczać je w pietruszce.
Ułożyć je w koło kogucika.
Kogucik powstał podglądając przepis w kwietniowej gazecie Mam Dziecko.
rewelacyjny!
Świetny! Moim dzieciom też by się podobało.
rewelacyjny!
Świetny! Moim dzieciom też by się podobało.
Genialny pomysł :)
Genialny pomysł :)
to już wiem co zrobię jutro Olinkowi na śniadanko:)
to już wiem co zrobię jutro Olinkowi na śniadanko:)
Oglądam te cudowne zdjęcia Twoich przepisów i pomysłów i jestem zachwycona!!!!! Jesteś Genialna :) Gratuluje talentu!!!!!!!!!!!!!!1
Super, że Wam się spodobał pomysł
Justyna, dziękuję za miłe słowa
Oglądam te cudowne zdjęcia Twoich przepisów i pomysłów i jestem zachwycona!!!!! Jesteś Genialna :) Gratuluje talentu!!!!!!!!!!!!!!1
Super, że Wam się spodobał pomysł
Justyna, dziękuję za miłe słowa