Klops z kaszy gryczanej i ziemniaków

Po świętach pewnie większość osób nie może patrzeć na wszelkiego rodzaju mięsa. Podaję więc coś zupełnie innego, kasza z ziemniakami, którą zjedliśmy bez mięsa a jedynie z dodatkiem ogórka w occie. Miła odmiana dla podniebienia.

Klops z kaszy gryczanej i ziemniaków

Składniki:
– 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków
– 300 g kaszy gryczanej
– 250 g twarogu półtłustego
– 250 ml mleka
– 40 g masła
– 40 g żółtego sera
– 1 jajko
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Kaszę ugotować w mleku na półmiękko. Ziemniaki z twarogiem zmielić, dodać do nich kaszę, roztopione masło, jajko i przyprawić. Wyrobić masę. Formę do pieczenia keksów wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w niej masę i posypać tartym serem. Klops piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut.
Przed pokrojeniem lekko przestudzić. Klops smakuje też na zimno i podsmażany na patelni na drugi dzień.

2 komentarze

  1. prawie jak piróg Biłgorajski

  2. prawie jak piróg Biłgorajski

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*