Co tu dużo mówić. Makaron wyszedł naprawdę pyszny. Lekko twardawy, zwięzły i żółciutki.
Jeżeli w domu biegają małe pociechy, możemy poprosić je o pomoc i przygotować mini makaron wycinając małymi foremkami np. gwiazdki, kółeczka czy trójkąciki.
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 1/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Do mąki dodać sól, olej i wbić jajka, podlewając wodą zagnieść ciasto. Jeżeli będzie zbyt klejące dodać mąki. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.
Blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto na cienki placek. Posypać lekko mąką i zwinąć w rulon. Ciasto ciąć ukośnie (na przemian), rozsypać na blacie.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju. Do wrzącej wody wrzucać makaron i chwilę gotować. Odcedzić.
Faktycznie żółtciutki :) Oj kiedyś zajadałam się takiami kluseczka ze śmietaną ..pycha
oj tak na słodko są pyszne, ale takie w rosołku, albo z cebulką i skwarkami, mhmm
Faktycznie żółtciutki :) Oj kiedyś zajadałam się takiami kluseczka ze śmietaną ..pycha
oj tak na słodko są pyszne, ale takie w rosołku, albo z cebulką i skwarkami, mhmm