Nowa potrawa wigilijna, którą można śmiało przygotować na inne uroczystości. Tak przyrządzony śledź jest kruchy, polecam.
Składniki:
- 4 płaty śledziowe
- niepełna szklanka mąki
- 30 g drożdży
- szklanka mleka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Płaty śledziowe przekroić na pół. Jeżeli są zbyt słone, można je chwilę pomoczyć na przykład w mleku.
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąki. Poczekać aż troszkę podrośnie (ciasto powinno być dość rzadkie, ale gęstsze od ciasta naleśnikowego).
Rozgrzać olej na patelni, wylać małą chochelkę ciasta na patelnię, położyć kawałek śledzia, polać drugą warstwą. Zrumienić z obu stron. Podawać na ciepło.
u nas na wigilię, śledzie smaży się w gęstym cieście naleśnikowym. uwielbiam je podjadać popijając barszczem.
Bardzo orginalnie ;) Jeszcze nigdy nie widzialam sledzi w ciescie :) SUper
u nas na wigilię, śledzie smaży się w gęstym cieście naleśnikowym. uwielbiam je podjadać popijając barszczem.
Bardzo orginalnie ;) Jeszcze nigdy nie widzialam sledzi w ciescie :) SUper