Ziemniaczki do zapiekanki przygotowałam ścierając na tarce, były bardzo cieniutkie. Następnym razem dodam więcej ziemniaków, jak dla mnie było ich za mało. :)
Składniki:
– około 500 g obranych ziemniaków
– 500 g wędzonej makreli
– 100 ml jogurtu naturalnego
– 150 ml mleka
– pół pęczka natki pietruszki
– kilka plasterków żółtego sera
– łyżka oleju
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na plasterki na tarce. Makrelę oczyścić ze skóry i ości, podzielić na cząstki.
Dno brytfanki naoliwić, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie rozdrobnioną makrelę, posiekaną pietruszkę i kolejną warstwę ziemniaków. Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy i zalać całą zapiekankę. Przykryć naczynie.
Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do 240°C (ustawiłam na grill z termoobiegiem) przez około 30 minut. Ziemniaczki powinny być ciemnozłote. Około 10 minut przed końcem zapiekania, zdjąć pokrywkę brytfanki i położyć plasterki sera.
Przyznam, że mnie trochę zaintrygował przepis. Składniki, które lubię. Makrela? Czy ona nie dominuje smaku?
Szczerze to miałam wielkie obawy przed zrobieniem tej zapiekanki, ale że lubię też eksperymentować ryzykując :) zrobiłam i nam smakowała, M. z chęcią dokładkę nawet brał – ja też mimo że jestem karmiącą mamą i miałam obawy co się będzie działo w nocy z dzieciaczkiem ale przespałyśmy łagodnie nockę :)
Taka jeszcze mała uwaga. Zaraz po wyjęciu zapiekanki z piekarnika wyglądała jakby pływała w tłuszczu, przeraziłam się ale za chwilkę już tego nie było – polecam tym co lubią rybkę wędzoną :)
Przyznam, że mnie trochę zaintrygował przepis. Składniki, które lubię. Makrela? Czy ona nie dominuje smaku?
czuję ten zapach , aromat i smak , ale z 1/2 kg ziemniaków to chyba danie na 1 osobę, no powiedzmy góra 2 :)
Rycho dokładnie tak jak mówisz, 2 osoby i ani kęsa więcej, zazwyczaj obieram 600-700g
czuję ten zapach , aromat i smak , ale z 1/2 kg ziemniaków to chyba danie na 1 osobę, no powiedzmy góra 2 :)
Rycho dokładnie tak jak mówisz, 2 osoby i ani kęsa więcej, zazwyczaj obieram 600-700g