Pierogi ruskie pieczone

Pierwszy raz piekłam pierogi. Zrobiłam zwykłe i została nam spora część. Postanowiłam więc je upiec. Wyszły pyszne.

Pierogi ruskie pieczone

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 jajko
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 szklanki ciepłej wody
Farsz:
– 500 g ugotowanych ziemniaków
– 150 g twarogu
– 1/2 cebuli
– sól
– pieprz
– 1 łyżka oleju

Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni, powinno być miękkie.
Farsz: Ugotowane, schłodzone ziemniaki przepuścić razem z twarogiem przez praskę. Cebulę oczyścić, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać do ziemniaków i twarogu. Przyprawić i dobrze wymieszać.

Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierożki układać na wysmarowanej blasze lub na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem (lub jajkiem). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (piec aż ciasto się zarumieni).
Podawać na ciepło jako główne danie lub przekąskę.

 

2 komentarze

  1. Smakowicie wyglądają te pierożki. Uwielbiam takie opieczone lub podsmażone. Polecam dodać do farszu odrobinę suszonej mięty, dodają im wykwintnego smaku. Smacznego!

  2. przepisy kulinarne

    Smakowicie wyglądają te pierożki. Uwielbiam takie opieczone lub podsmażone. Polecam dodać do farszu odrobinę suszonej mięty, dodają im wykwintnego smaku. Smacznego!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*