Kruche babeczki z kremem budyniowym

Składniki:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 50 g masła
– 1/2 szklanki śmietany
Krem:
– 400 ml mleka
– 1 budyń śmietankowy
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka mąki
– 80 g masła
Oraz:
– borówki amerykańskie
– konfitury malinowe

Przygotowanie:
Ciasto: Sypkie składniki wymieszać, dodać pokrojone masło i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki i wylepić foremki do babeczek. Babeczki piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220?C. Po upieczeniu lekko przestudzić.
Krem: W między czasie w rondelku podgrzać masło w 300 ml mleka. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, mąkę i cukier. Gdy masło z mlekiem zaczną się lekko gotować, wlać do rondelka rozmieszany budyń. Gotować masę cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Schłodzić od czasu do czasu mieszając aby nie powstał kożuszek na kremie.
Wykończenie: Na dno każdej babeczki wykładamy po łyżeczce konfitur malinowych (lub z innych owoców leśnych).
Krem włożyć do szprycy i wypełnić foremki.
Udekorować borówkami.

kruche-babeczki-z-kremem-budyniowym

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*