Składniki:
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2-3 duże pieczarki
- 4 jajka
- 1 cebula
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu, ostudzić. Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Do kaszy dodać jajka, pieczarki i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Jeżeli masa będzie za luźna dodać troszkę bułki tartej lub mąki krupczatki.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Podawać z sosem pieczarkowym (grzybowym) i surówką na przykład z marchewki i selera.
Sos pieczarkowy:
2-3 pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki i lekko podsmażyć w rondelku, wlać około 1/2 l wody, wrzucić kostkę rosołową grzybową. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawić wg uznania.