Pyszne danie jednogarnkowe, które za każdym razem wychodzi troszkę inaczej. Danie powinno być przygotowana z fasoli Jaś, którą moczy się dzień wcześniej. Ja proponuję dodać gotową fasolkę z puszki, jest dobra, wystarczy tylko chwilę poddusić. Smacznego.
Składniki:
– 2 puszki fasoli (czerwona albo biała)
– 200 g kiełbasy
– 1 duży pomidor (albo puszka krojonych pomidorów)
– 1 papryka
– 1 duża cebula
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– przyprawy: pieprz, sol, czerwona papryka w proszku, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Cebulę oczyścić, paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić według uznania i dodać do garnka z kiełbasą. Poddusić.
Do kiełbasy i warzyw dodać fasolkę z puszki, pokrojonego pomidora (można dodać krojone pomidory z puszki), dodać wody tak aby wszystko było lekko przykryte (to zależy od tego ile warzywa mają wody). Dodać przecier pomidorowy i przyprawy.
Wszystko razem podgotować mieszając. W razie potrzeby można fasolkę troszkę zagęścić mąką rozmieszaną w wodzie.
Podawać na ciepło z białym pieczywem.