Pyszne ciasteczka owsiane, które spokojnie można podać dzieciom na drugie śniadanie. Są pożywne i przede wszystkim zdrowe, najlepiej smakują z mlekiem czy ciepłym kakaem.
Składniki:
– 250 g płatków owsianych
– 50 g żurawin lub rodzynek
– 100 g mąki
– 3 jajka
– 100 g masła
– 60 g cukru
– 8 g cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuścić na patelni, dodać płatki owsiane, uprażyć na złoty kolor uważając żeby płatki się nie spaliły. Dodać cukier, chwilę mieszać. Płatki przełożyć do miski i przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wsypać płatków. Dodać żurawiny i rozbełtane jajka – dokładnie wymieszać.
Masę wyjąć na stolnicę (ciasto powinno mieć około 5 mm grubości). Kubkiem wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.
Ciasteczka owsiane piec w piekarniku nagrzanym do 160° C przez około 15 minut (aż się zarumienią).
wszystko co ma w sobie płatki owsiane smakuje rewelacyjnie:)
wszystko co ma w sobie płatki owsiane smakuje rewelacyjnie:)