Składniki:
– 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie ziołowej
– 200 g ryżu białego
– 3 kostki rosołowe
– 1/2 cebuli
– 1 marchewka
– 3 łyżki śmietany 12%
– pieprz, sól
– natki pietruszki
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Cebulę pokroić, marchew obrać i pokroić w talarki. W garnku podgrzać oliwę, dodać warzywa i podsmażyć, dodać pomidory z puszki, zmiksować.
Do warzyw wlać wodę, dodać kostki rosołowe, ryż i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Jeżeli zupa wyjdzie za gęsta dodajdać wodę. Śmietanę rozrobić z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlać całość do zupy dokładnie mieszając. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.