Tarta z pieczarkami i szynką

Składniki:
Ciasto:
– 200 g mąki
– 100 g masła
– 1 jajko
– 3 łyżeczki wody
– szczypta soli
Nadzienie:
– 140 g szynki
– 100 g pieczarek
– 100 ml śmietany 18% lub 22%
– 2 jajka
– 1 cebula
– olej
– pieprz, sól
– natka pietruszki, koperek

Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać sól, pokrojone w kostkę masło, jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Ciasto można od razu po wyrobieniu przełożyć do formy i schłodzić.
Ciasto wyjąć z lodówki, nakłuć je widelcem. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Nadzienie: Obrać pieczarki i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Szynkę pokroić w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Dodać posiekaną cebulę, smażyć chwilę razem. Dodać szynkę, chwilę podsmażyć. Przyprawić i przestudzić.
Jajka roztrzepać. Tartę wyjąć z piekarnika, posmarować cienko częścią roztrzepanych jajek, ponownie podpiec w piekarniku (około 5 minut).
Do pozostałych jajek dodać śmietanę, posiekaną natkę i pietruszkę, sól i pieprz. Ciasto wyjąć z piekarnika, rozłożyć nadzienie i zalać sosem.
Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.

10 minut przed końcem  pieczenia tartę  można posypać startym żółtym serem (około 100 g).

tarta-z-pieczarkami-i-szynka1

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*