Dziś na stole gości pyszna sałatka Gyros. Do sałatki dałam usmażoną pierś kurczaka z przyprawą do gyrosa, ale równie dobrze może to być wieprzowina czy inne chude mięso. Ze względu na składniki, sałatka nie powinna zbyt długo stać w lodówce (będzie podchodzić wodą), ale nie wydaje mi się, żeby stała w lodówce dłużej niż jedna noc – tak szybko znika ze stołu :) Smacznego!
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1 cebula
- 4-6 pomidorów
- 2-3 średnie ogórki
- 1-2 łyżki keczupu
- 3 łyżki majonezu
- przyprawa do Gyrosa
Przygotowanie:
Kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni dodając przyprawę do gyrosa.
Kapustę umyć i posiatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidora umyć i również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do miski dodając usmażonego kurczaka, keczup i majonez. Wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.
ja też robię taką gyrosową, z tym, ze wszystko układam warstwowo….smak nieziemski
ja też robię taką gyrosową, z tym, ze wszystko układam warstwowo….smak nieziemski
Mniam :)
Jest świetna ! :)
Mniam :)
Jest świetna ! :)
Coś czuje, że jutro ją na Andrzejki przygotuje :D Zapraszam też do zapoznania się z mojej wersją tej sałatki :D
Coś czuje, że jutro ją na Andrzejki przygotuje :D Zapraszam też do zapoznania się z mojej wersją tej sałatki :D
Sandra, polecam tę sałatkę :)