Składniki:
Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– 2 szklanki wody
– 2 szklanka mąki
– 8 jaj
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
– 1 litr mleka
– 1 kostka masła
– 2 budynie śmietankowe
– 8 łyżek cukru
– 3 łyżki mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto: Margarynę i wodę zagotować. Wsypać mąkę, wymieszać i prażyć 2-3 minuty. Po wystudzeniu dodać jaja. Podzielić ciasto na 2 części. Dużą blachę posmarować masłem i posypać bułką tartą i wyłożyć na niej część ciasta. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Tak samo postąpić z druga częścią ciasta. Przestudzić
Krem: Odlać około 200 ml mleka, resztę zagotować z cukrem. Do zimnego mleka wsypać budyń i mąkę. Wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozrobiony budyń i energicznie mieszać, uważając aby budyń się przypalił. Ostudzić budyń od czasu do czasu mieszając aby nie zrobiły się grudki. Utrzeć masło i dodać po łyżce wystudzonego budyniu.
Na jedną część ciasta wykładamy budyń, przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.