Składniki:
– 6 plasterków schabu
– 5 pieczarek lub innych grzybów
– ser żółty w plastrach
– 1 średnia cebula
– 1 jajko
– mąka
– bułka tarta
– przyprawy (sól, pieprz, czerwona papryka)
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab opłukać, osuszyć i tłuczkiem roztłuc cieniutko. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w kosteczkę (ja użyłam grzybów leśnych z zapasów). Podsmażyć.
Na mięsie układamy plasterki sera, następnie po jednej stronie układamy około 1 łyżki farszu cebulowo-grzybowego. Zwijamy dokładnie mięso zaczynając od strony z farszem. Jeżeli farszu będzie za dużo kotlety będą się rozchodzić (do połączenia końców kotleta można użyć małych wykałaczek). Devolay obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Jeżeli zostanie troszkę farszu można wymieszać go z tłuczonymi ziemniaczkami. Smakuje pysznie.