Składniki na gofry:
– 4 jajka
– 125 g kostki tłuszczu
– 0,5 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki
– 1,5 szklanki mleka
– cukier waniliowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki sosu:
– 250 g truskawek
– 3 łyżki cukru
– 0,5 szklanki galaretki poziomkowej
Przygotowanie:
Przygotować galaretkę według przepisu podanego na opakowaniu. Odlać 0,5 szklanki. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Wrzucić do kubka miksującego. Dodać cukier i wlać galaretkę. Dokładnie zmiksować. Wstawić do lodówki aby przestygło.
Tłuszcz rozpuścić w rondelku, przelać do miski, dodać wszystkie składniki i wymieszać mikserem na gładką masę. Ciasto musi być dość gęste (jeżeli jest za bardzo gęste dodać troszkę mleka). Rozgrzać gofrownicę, piec na rumiano około 2-3 minut.
Ciepłe gofry podawać z przygotowanym sosem truskawkowym.