Często zdarza się tak, że zostaje nam nadmiar pieczywa. I co z nim zrobić? Chociaż jest lekko czerstwy to na pewno nie wyrzucać! Można go szybko i pysznie przygotować na śniadanie. Podaje 2 pyszne przykłady.
Smażony chlebek podajemy z dżemem albo wędliną czy świeżym pomidorkiem. Smakuje również w pojedynkę. :)
Składniki na chleb w jajku:
- 6 kromek chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Składniki na chleb w cieście:
- 6 kromek chleba
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać w miseczce z solą. Dodać mleko i mąkę. Wymieszać. Cisto powinno być rzadkie. Zamaczać pieczywo w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
tego szukałem… niczym u mamy w domku ;) takie łatwe do zrobienia a jakie pyszne :D
tego szukałem… niczym u mamy w domku ;) takie łatwe do zrobienia a jakie pyszne :D