Chleb obsmażany w jajku

Często zdarza się tak, że zostaje nam nadmiar pieczywa. I co z nim zrobić? Chociaż jest lekko czerstwy to na pewno nie wyrzucać! Można go szybko i pysznie przygotować na śniadanie. Podaje 2 pyszne przykłady.
Smażony chlebek podajemy z dżemem albo wędliną czy świeżym pomidorkiem. Smakuje również w pojedynkę. :)

Chleb obsmażany w jajku

Składniki na chleb w jajku:

  • 6 kromek chleba
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Składniki na chleb w cieście:

  • 6 kromek chleba
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Jajko roztrzepać w miseczce z solą. Dodać mleko i mąkę. Wymieszać. Cisto powinno być rzadkie. Zamaczać pieczywo w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

2 komentarze

  1. tego szukałem… niczym u mamy w domku ;) takie łatwe do zrobienia a jakie pyszne :D

  2. tego szukałem… niczym u mamy w domku ;) takie łatwe do zrobienia a jakie pyszne :D

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*