Polecam pyszną lazanię, która pasuje niemal do każdej okazji. Bardzo szybko można ją przyrządzić, a nawet przygotować wcześniej a upiec tuz przed podaniem. Do swojej lasagne dodałam mięso drobiowe. Można je zastąpić dowolnym innym mielonym.
Składniki:
– 12 płatów lazanii
– 10 dag żółtego twardego sera
Sos boloński:
– 1 cebula
– 3 łyżki oleju
– ok. 60 dag chudego mielonego mięsa (np. drobiowego)
– 2 puszki pomidorów w całości
– przyprawy (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól)
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 3/4 szklanki mleka
– pieprz, sól
Przygotowanie:
Sos boloński: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać mielone mięso i smażyć kilka minut. Pomidory wyjąć z puszki, pokroić w kostkę i z sosem dodać do podsmażanego mięsa, przyprawić. Gotować na małym ogniu 30 minut (częściowo odparować sos). Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.
Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Energicznie mieszając wlewać po trochu zimne mleko. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku.
Płaty lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym, wlać trochę beszamelu, rozsmarować, wyłożyć część sosu z mięsem. Czynność powtórzyć, pozostawiając troszkę sosu bez mięsa. Przykryć kolejną warstwą płatów, polać beszamelem rozsmarować, wyłożyć pozostawiony sos boloński, posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Płaty najlepiej zamoczyć na kilka minut we wrzącej wodzie, uważając aby się nie skleiły – najlepiej po 3 płaty, skróci to czas pieczenia.
Jeśli macie ochotę na lasagnę w innym smaku – polecam Lasagnę ze szpinakiem i twarogiem.