Dziś mam dla was przepis na mandaryna, jest to smaczne i delikatne ciasto z mandarynkami. Doskonale nadaje się, jako słodki dodatek do kawy. Jeżeli nie przepadacie za mandarynkami, polecam poeksperymentowanie i wymianę mandarynek na inne owoce.
Mandaryna
Składniki na ciasto:
- 240 g mąki tortowej
- 250 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu np. rumowego
Składniki na masę mandarynkową:
- 2 opakowania kisielu o smaku pomarańczowym lub morelowym
- 650 ml soku z czerwonych pomarańczy (można użyć też zwykłego soku pomarańczowego)
- 6 łyżek cukru
- ok. 3/4 puszki mandarynek
Składniki na masę sernikową:
- 250 ml 30% śmietanki
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie sernika na zimno
Sposób przygotowania:
Masło należy zmiksować z cukrem pudrem, a ucierając należy dodać aromat, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ciasto należy przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm. Tak przygotowane ciasto trzeba piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. W między czasie należy ugotować kisiel na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu należy dodać mandarynki i wymieszać. Gorący kisiel należy rozsmarować na przestudzonym cieście. Przed położeniem ostatniej warstw kisiel powinien być lekko przestudzony. Masę do sernika należy zmiksować z mlekiem. Następnie schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie połączyć z masą sernikową, rozsmarować na wierzchu ciasta.
Oczywiście przed podaniem polecam ciasto dodatkowo udekorować pozostałymi mandarynkami.
Jeżeli nie macie pod ręką mandarynek to np. w sezonie letnim można użyć truskawek, malin czy jagód, wtedy dobieramy odpowiedni do wybranych owoców sok i kisiel.
Smacznego!