Buchty drożdżowe bolognese

Buchty drożdżowe bolognese

Dziś mam dla Was przepis na nietypowy obiad, czyli buchty drożdżowe bolognese. Podane na ciepło, to świetna odmiana dla tradycyjnego spaghetti. Smakują również na zimno, więc bez problemu buchty zabierzesz do szkoły, pracy czy na wycieczkę. Smacznego!

Buchty drożdżowe bolognese

Buchty drożdżowe bolognese

Składniki (9 bułeczek):

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 7 g drożdży instant (1 saszetka)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 100 g sera żółtego
  • 200 g mięsa mielonego, np. drobiowego
  • 50 g boczku (wędzonego lub parzonego)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 saszetka sosu Knorr Spaghetti Bolognese
  • 200 ml wody
  • olej do smażenia

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Bułeczki bolognese

Przygotowanie:

Ciasto: W misce wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól. Następnie dodaj żółtko, olej oraz ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj ręką albo mocnym mikserem, aż zacznie odchodzić od ręki (misy). Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Farsz: W garnku rozgrzej tłuszcz, podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek oraz zmielone mięso. Następnie dodaj 200 ml wody oraz sos Knorr Spaghetti Bolognese, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje, garnek zdejmij z ognia i przestudź, dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Przygotowanie bułeczek bolognese

Wyrośnięte ciasto podziel na 9 równych części. Każdą kulkę rozpłaszcz, połóż kawałek sera oraz łyżkę farszu. Buchty dokładnie sklejaj, układaj je blisko siebie złączeniem do dołu. Odstaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 25 minut.

Bułeczki bolognese z pietruszką

  • Jowita Damaszek

    znakomity przepis, muszę go koniecznie wypróbować.