Ciasto marchewkowe z migdałami

Ciasto marchewkowe z migdałami

Pieczecie ciasta z warzywami? Ja bardzo je lubię :) Dziś polecam ciasto marchewkowe z migdałami, które jest mięciutkie, pachnące i zdrowe. Oczywiście, jeśli nie lubicie migdałów, albo nie macie ich pod ręką, to możecie zastąpić je innymi, ulubionymi orzechami. Ciasto możecie polukrować, albo posypać cukrem pudrem – pełna dowolność wskazana. A jeśli chcecie zabrać je na drugie śniadanie do pracy, albo spakować dziecku do śniadaniówki, to polecam upiec muffiny. Smacznego!

Ciasto marchewkowe z migdałami

Ciasto marchewkowe z migdałami

Składniki (ok. 30×30 cm):

  • 300 g marchewki startej na tarce z małymi oczkami
  • 260 g mąki
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju lub innego tłuszczu
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Ciasto marchewkowe

Przygotowanie:

Jajka ubij razem z solą i cukrem na puszystą masę, zwolnij obroty miksera, dodaj olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na końcu dodaj zmielone migdały i startą marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo do foremek na muffiny. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone i przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto z marchewką