Masa makowa z bakaliami

Masa makowa z bakaliami

Przygotowania do świąt rozpoczęte. W tym roku pierwsza na liście była masa makowa z bakaliami. Jest smaczna, łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze – wiadomo, co się w niej znajduje. Oczywiście bakalie możecie dodawać według swojego gustu. Wiem, że niektórzy nie lubią skórki pomarańczowej, albo rodzynek – w zamian polecam suszoną żurawinę. Taka masa makowa będzie idealna do makowców, serników z makiem, pierogów, kutii czy łazanek. Smacznego!

Masa makowa z bakaliami

Masa makowa z bakaliami

Składniki:

  • 200 g niebieskiego maku (może być mielony)
  • 50 g siekanych migdałów
  • 20 g rodzynek
  • 50 g siekanych orzechów włoskich
  • 50 g siekanych orzechów laskowych
  • 20 kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • ok. 1/2 szklanki miodu
  • 50 g masła
  • kilka kropelek aromatu rumowego

Masa makowa

Przygotowanie:

Mak wypłucz i odsącz. Zalej gorącą wodą (albo mlekiem), tak, aby płyn był 1-2 cm ponad poziom maku. Całość gotuj przez około 30 minut. Po tym czasie mak dokładnie odsącz pozostawiając na gęstym sicie, albo gazie przez około 15 minut. Następnie mak zmiel dwa, a nawet trzy razy w maszynce, używając gęstego sitka.
W garnku podgrzej masło razem z miodem, dodaj posiekane orzechy oraz rodzynki. Do garnka przełóż zmielony mak, dodaj skórkę pomarańczową oraz kilka kropel aromatu rumowego. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Uwaga!

  • Jeśli używasz maku mielonego, omiń płukanie – mak jest za drobny. Do gotowania polecam dodać troszkę mniej wody, niż do maku zwykłego.
  • Gdy masa okaże się zbyt luźna, zagęść ją kaszą manną albo bułką tartą.
  • Do masy możesz dodać odrobinę esencji waniliowej lub cukru z prawdziwą wanilią.

Domowa masa makowa

Przygotowując masę makowa wzorowałam się na przepisie Kasi z Wypieki z pasją.

  • Marianna Wojcieska

    smakowicie! ja niebawem tez się zabieram za masę :)