Krokiety z kapustą i czerwoną soczewicą

Krokiety z kapustą i czerwoną soczewicą

Święta tuż, tuż, więc spieszę z przepisem na krokiety z kapustą i czerwoną soczewicą, która ostatnio króluje w mojej kuchni :) Krokiety idealnie smakują z wigilijnym barszczykiem. Polecam je na ciepło i na zimno. Smacznego!

Krokiety z kapustą i czerwoną soczewicą

Krokiety z kapustą i czerwoną soczewicą

Składniki:

na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

na farsz:

  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 1/2 małej cebulki podsmażyć
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • do smaku: majeranek, pieprz, czerwona słodka papryka, sól

Oraz:

  • do panierki bułka tarta i jajko
  • do smażenia Rama Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek

Krokiety z kapustą

Tym razem zachęcam do użycia Ramy Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek, która jest przeznaczona dla osób, które lubią przygotowywać potrawy, używając oliwy z oliwek, natomiast nie lubią bardzo mocnego smaku oliwy oraz nie są zadowoleni z faktu, iż podczas smażenia oliwa z oliwek pryska (tego chyba nikt nie lubi). Rama SJSK świetnie się sprawdza podczas pieczenia, smażenia, do sosów – nie jest odpowiednia do smażenia w głębokim tłuszczu.

Naleśniki z kapustą

Przygotowanie:

Farsz: Soczewicę dokładnie opłucz, następnie gotuj ją w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Do rozgrzanego garnka wlej Ramę SJSK, poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Kapustę drobno posiekaj, przełóż ją do garnka, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś pod przykryciem przez około 10 minut. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej Ramę SJSK, wrzuć cebulę i smaż na rumiany kolor. Następnie cebulę, oraz ugotowaną soczewicę przełóż do kapusty, dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.

Naleśniki: Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Następnie na patelni rozgrzej Ramę, poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki, po czym wlej porcję ciasta. Smaż naleśniki na lekko rumiany kolor.

Naleśniki napełniaj przygotowanym farszem, zawiń w zgrabne kwadraciki, które obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wlej Ramę SJSK na rozgrzaną patelnię, smaż krokiety z obu stron na złoty kolor.

Podawaj na ciepło, albo na zimno. Najlepiej smakują z gorącym barszczykiem.

Krokiety z soczewicą

Cenną uwagą jest to, że porcja (10 ml) Ramy Smaż jak szef kuchni z oliwą z oliwek zawiera część dziennego zapotrzebowania korzystnych dla zdrowia tłuszczy – 1,3g omega 6 i 0,5g omega 3.

Naleśniki z soczewicą