Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Dziś podaję przepis na gulasz wieprzowy z pieczarkami, bardzo łatwy w przygotowaniu i rozgrzewający. Jestem pewna, że ten pomysł na obiad przyda Wam się, bo za oknem zrobiło się jakoś tak jesiennie :) Gulasz polecam podawać z ulubiona kaszą lub pieczywem. Smacznego!

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 3 średnie cebule
  • 5 pieczarek
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sos sojowy
  • sól, pieprz, papryka chilli
  • 1 łyżka mąki rozmieszana w 1/2 szklanki wody

Gulasz wieprzowy

Przygotowanie:

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, następnie podsmaż w garnku, dodaj pokrojone w kostkę mięso, chwilę podsmażaj, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, zalewamy wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Duś wszystko do miękkości mięsa (przez około 1,5 godziny) – gulasz polecam przygotować w szybkowarze, dzięki któremu czas duszenia mięsa znacznie się skraca.
Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w cząstki pieczarki, oraz obrana i pokrojoną w cząstki cukinię, dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką chilli oraz sosem sojowym.
Sos można również zagęścić. Wystarczy łyżkę mąki rozmieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do gotującego się gulaszu. Duś jeszcze chwilę, mieszając, aby sos dobrze się wymieszał. Gulasz wieprzowy z pieczarkami podawaj z ulubioną kaszą.

Gulasz wieprzowy z łopatki wieprzowej