Karaś pieczony w piekarniku

Karaś pieczony w piekarniku

Karaś pieczony w piekarniku, z frytkami i ulubioną surówką – to będzie smaczne wspomnienie z wakacji. Jestem pewna, że będzie lepsza, niż ta w nadmorskich miasteczkach :) W taki sam sposób możecie upiec każdą rybę słodkowodną. Ważne jest, aby była z pewnego źródła. Smacznego!

Karaś pieczony w piekarniku

Karaś pieczony w piekarniku

Składniki:

  • po 1 rybie na osobę (u mnie ryba karaś)
  • masło
  • koperek
  • tymianek
  • limonka albo cytryna
  • sól ewentualnie zamiennie domowa sól ziołowa
  • świeżo mielony czarny pieprz (albo pieprz cytrynowy)
  • folia aluminiowa

Ryba pieczona w piekarniku

Przygotowanie:

Rybę umyj, osusz i natnij brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić), obetnij głowę i płetwy – ja na szczęście nie musiałam tego wszystkiego robić :) Następnie rybę natrzyj na zewnątrz i wewnątrz solą ziołową i pieprzem. Odłóż ją do lodówki na minimum 30 minut. Koperek i tymianek umyj, osusz i drobno pokrój. Po wyciągnięciu ryb z lodówki nadziewaj je plasterkami masła, koperkiem, tymiankiem i plasterkami limonki. Każdą rybę z osobna zawiń w folię aluminiową tworząc łódeczki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby pokrop sokiem z limonki i połóż plasterek zimnego masła.
Ryby piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozłóż folię i powstałym sokiem z ryb i ziół polewaj ją na wierzchu – ryba będzie miała bardziej spieczona skórkę.

Rybę podawaj z pieczywem albo z frytkami i ulubiona surówką.

Ryba karaś z piekarnika