Budyń czekoladowy z Chia

Budyń czekoladowy z Chia

Przepis na budyń czekoladowy z Chia to moja propozycja na sobotni deser. Przepis jest bardzo łatwy, a efekt końcowy pyszny :) Zamiast borówek polecam również inne owoce, np. maliny i jeżyny. Smacznego!

Budyń czekoladowy z Chia

Budyń czekoladowy z Chia

Składniki:

  • 2 łyżki nasion Chia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżeczki miodu (do smaku)
  • ulubione owoce, mięta – do dekoracji

Budyń czekoladowy

Przygotowanie:

Nasiona wsyp do miseczki, zalej połową śmietanki i odstaw na około 15 minut, aż napęcznieje. Następnie czekoladę połącz z drugą połową śmietanki i rozpuść ją w kąpieli wodnej (lub w kuchence mikrofalowej), od czasu do czasu mieszając, aby czekolada dobrze połączyła się ze śmietanką. Przestudź. Następnie rozpuszczona czekoladę połącz z namoczonymi nasionami chia. Masę przelej do małych przezroczystych naczyń, wstaw do lodówki do całkowitego przestudzenia. Następnie deser posyp wiórkami czekoladowymi, ułóż owoce i listek mięty.

Deser czekoladowy z Chia

  • gin

    Mmm, zjadłabym :)

  • Wow, ślicznie to wygląda i musi być idealne w smaku. Budyń spod własnej ręki – tego nie jadłam, a jestem ciekawa, jak bardzo różni się od paczkowanego proszku. Dekoracja też jest super :)