Ciasto leśne runo z truskawkami

Ciasto leśne runo z truskawkami

Dziś Dzień Matki, z tej okazji mam nietypowy przepis na zielone ciasto leśne runo z truskawkami, inaczej zwane również leśny mech, albo po prostu ciasto ze szpinaku. Ciasto jest bardzo puszyste, smaczne i delikatne – robiłam je już kilka razy, jednak nigdy nie udało mi się zrobić zdjęć – tak szybko znikało – tym razem się udało :) Leśne runo polecam na różne okazje i święta. Smacznego!

Ciasto leśne runo z truskawkami

Ciasto leśne runo z truskawkami

Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):

  • truskawki (albo inne owoce)

Ciasto ze szpinaku:

  • 250 g mąki
  • 270 g cukru
  • 220 g listków świeżego szpinaku
  • 160 ml oliwy z oliwek
  • 3 duże jajka
  • 1,5 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa śmietankowa (wszystkie składniki powinny być schłodzone):

  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto ze szpinakiem

Przygotowanie:

Ciasto ze szpinaku: Świeże liście szpinaku opłucz i odsącz. Przełóż do blendera, wlej olej i razem zmiksuj na gładką masę. W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudź.

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta piane razem z cukrem pudrem, następnie wymieszaj z serkiem mascarpone i ekstraktem waniliowym (albo cukrem z ziarenkami wanilii).

Wierz ostudzonego ciasta zetnij. Spód ciasta ułóż na paterze, posmaruj masą śmietankową. Odkrojoną część ciasta pokrusz, następnie powstałymi okruszkami posyp wierzch ciasta, udekoruj umytymi i pokrojonymi truskawkami.

Ciasto przechowuj w lodówce.

Ciasto leśny mach