Kremowa zupa z ziemniaków

Kremowa zupa z ziemniaków

Kremowa zupa z ziemniaków i pora to idealny sposób na szybkie rozgrzanie się po długim jesiennym spacerze. Przygotowanie jej nie zajmie dużo czasu i już po kilkunastu minutach można cieszyć się smaczną i aromatyczną kremową zupą. Smacznego!

Kremowa zupa z ziemniaków

Kremowa zupa z ziemniaków

Składniki (2 porcje):

  • 3 ziemniaki (ok. 150 g)
  • 1 duży albo 2 małe pory (tylko biała część – ok. 100 g)
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 200 g bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 25 g masła
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • cienkie plasterki smażonego boczku do dekoracji

Zupa krem z zmieniaków

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj i obierz, pokrój w plasterki. Pietruszkę obierz i pokrój w talarki. Pora obierz z wierzchniej osłonki, następnie pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

Warzywa

Masło włóż do rondelka, następnie rozpuść je na średnim ogniu, wrzuć cebulę razem z porem i duś pod przykryciem przez około 10-12 minut, pamiętając o mieszaniu warzyw. Do garnka wlej bulion i dodaj ziemniaki oraz pietruszkę, następnie gotuj tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowane warzywa zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Dodaj mleko i wymieszaj.

Przygotowanie zupy

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka lub kwaśniej śmietany. Zupę przelej do miseczek i udekoruj ją usmażonymi plasterkami boczku.

Kremowa zupa z porów

Zupa krem

  • wspaniale musi smakować i rozgrzewać :) lubię baaardzo takie kremowy zupy!

  • gin

    Musiała być pyszna :)
    Ja bardzo krem z ziemniaków lubię :)