Ciasto z nektarynkami

Na zakończenie wakacji przygotowałam najsmaczniejsze ciasto pod słońcem. Ciasto z nektarynkami jest delikatne, pachnące, lekkie. Chociaż przyznam, że ma jedną wadę – pozostawione bez opieki, znika :) Polecam te ciasto na różne okazje. Smacznego!

Ciasto z nektarynkami

Składniki (forma 28×18 cm albo 25×25 cm)
Ciasto:

  • 240 g mąki
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka (3,2%)
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Krem:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Oraz:

  • 2 nektarynki (albo brzoskwinie)
  • 100 g płatków migdałowych

Ciasto z owocami i kremem

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę do ciasta o wymiarach 28×18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nektarynki umyj, obierz i pokrój na cząstki. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe.
Ciasto: Jajka, cukier, cukier waniliowy i masło utrzyj na puszystą masę. Następnie do masy dodawaj na przemian mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie ciasta

Gotowe ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy, a na wierzchu ułóż pokrojone nektarynki. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z formy.
Krem: Śmietankę ubij na sztywno. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj cukier puder do smaku i ponownie delikatnie wymieszaj. Krem przełóż na ciasto i delikatnie wyrównaj.

Ciasto z kremem

Na koniec ciasto udekorowane kremem posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z owocami



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>