Moja kolejna propozycja na słoneczne popołudnia, to malinowa pianka na biszkopcie. Ten deser jest leciutki jak piórko, nie jest zbyt słodki, a smak malin świetnie komponuje się z kakaowym biszkoptem. Polecam tę piankę na różne letnie okoliczności. Smacznego!
Składniki (forma o śr. 20 cm):
Biszkopt kakaowy:
- 25 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka kakao (3 g)
- 1 jajko
- 30 g cukru kryształ (najlepiej drobnego)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka malinowa:
- 500 g schłodzonej śmietanki 30 % (albo 36%)
- 250 g malin (świeżych albo mrożonych)
- 1 galaretka malinowe (1 galaretka na 200 ml płynu – u mnie wyszło 150 ml musu malinowego + 50 ml gorącej wody)
- 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- 1 łyżka żelatyny (niekoniecznie)
Oraz:
- słodkie kakao
- 200 g śmietanki do dekoracji (np. 30%)
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy: Jajko ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ? miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Następnie biszkopt ostudź, delikatnie wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia, a blaszkę wyłóż folią spożywczą, po czym ponownie włóż biszkopt.
Pianka malinowa: Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta masę, dodaj cukier puder i ponownie delikatnie wymieszaj. Maliny zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby przecier oddzielić od pestek. Galaretkę malinową rozpuść w 50 ml gorącej wody i połącz z musem malinowym, płyn przelej do ubitej śmietanki i delikatnie zmiksuj – piankę można dodatkowo zagęścić 1 łyżką żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody – wtedy pianka będzie bardziej gęsta (ja nie dodawałam).
Część pianki przełóż na biszkopt, uformuj górki i posyp słodkim kakao, następnie delikatnie przełóż kolejną partię pianki i ponownie posyp kakao, ułóż trzecią (ostatnią) warstwę i delikatnie wyrównaj wierzch ciasta.
Przygotowany sernik wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – najlepiej na całą noc. Po tym czasie, ciasto (piankę) wyjmij z blaszki, usuń folię i udekoruj ubitą śmietanką.
na majowy weekend spróbuję zrobić
wygląda po prostu wspaniale!
Wygląda bardzo smakowicie. Kusisz tą pianka malinową bardzo. Muszę na przyszły rok zaopatrzyć się w mrożone maliny.
Wygląda bajecznie ! Zjadłabym duuuży kawał !
Kolejne cudeńko!
Ależ cudownie to ciasto wygląda:)
na majowy weekend spróbuję zrobić
wygląda po prostu wspaniale!
Wygląda bardzo smakowicie. Kusisz tą pianka malinową bardzo. Muszę na przyszły rok zaopatrzyć się w mrożone maliny.
Wygląda bajecznie ! Zjadłabym duuuży kawał !
Wygląda na mięciutkie i puszyste :)
Bajeczne ciacho.
Kolejne cudeńko!
Ależ cudownie to ciasto wygląda:)
Wygląda na mięciutkie i puszyste :)
Bajeczne ciacho.
Mus smakować bosko. Prezentuje się przepięknie!
Piękna,delikatna pianka :)
Mus smakować bosko. Prezentuje się przepięknie!
Piękna,delikatna pianka :)
Bardzo smakowita pianka …. delikatna jak chmurka:)
Ależ ma cudowny kolor :)
Bardzo smakowita pianka …. delikatna jak chmurka:)
Ależ ma cudowny kolor :)
a foremka o jakich wymiarach? :)
a foremka o jakich wymiarach? :)
Moni, 20 cm
Moni, 20 cm
Składniki na biszkopt musiałam potroić bo to było stanowczo za mało, nawet nie wystarczyło na to żeby zajęło cała powierzchnię :)
Uroczy torcik z malinową pianką, mniam!