Schabowe duszone z warzywami

Schabowe duszone z warzywami

Dziś na obiad polecam schabowe duszone z warzywami, z pysznym sosem, które zagęściłam odrobiną śmietanki. To pyszne danie dla całej rodziny, a do tego zdrowe, bo bez żadnych sztucznych dodatków. Smacznego!

Schabowe duszone z sosemSkładniki:

  • ok. 1 kg schabu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera (niekoniecznie)
  • 1 cebula
  • ok. 100 ml śmietanki 30%
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Achab duszony

Przygotowanie:

Schab pokrój w plastry i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Następnie oprósz solą i pieprzem (kotlety można obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne) i kolejno obsmażaj z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Przygotowanie schabu

Warzywa obierz. Cebulę przekrój na pół i pokrój, marchew pokrój w talarki, pietruszkę i seler w kosteczkę. Warzywa dodaj do usmażonego schabu. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zalej wodą tak, aby lekko przykryć mięso i warzywa.

Warzywa

Mięso z warzywami duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie wlewaj stopniowo śmietankę, wymieszaj (nie podam dokładnej ilości śmietanki, jej ilość zależy od gęstości powstałego sosu). Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Schab duszony z warzywami

Podaj z ulubioną kaszą, albo z ziemniakami.

 

  • Karol

    A trzeba je tłuc? ;) Świetny przepis na niedzielę, ale niedziela bez walenia młotem w kuchni to nie niedziela ;)

  • Basia93

    ja dodałam jeszcze do kotletów czosnek granulowany ( uwielbiam ) i zamiast samej wody, to bulion z kostki. Pyszne, polecam!