Gęsina na św. Marcina – Warsztaty

Gęsina na św. Marcina – Warsztaty

We wtorkowy, listopadowy wieczór wybrałam się na spotkanie, które odbyło się w restauracji – dworku Krasnodwór. Wraz z innymi blogerkami kulinarnymi brałam udział w warsztatach, które poprowadził Artur Moroz, szef kuchni restauracji Bulaj w Sopocie oraz Marcin Soból, szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie. Warsztaty odbyły się w ramach akcji „Czas na gęsinę” i dzięki niej mogłam posłuchać o gęsinie, przygotować i skosztować wiele pysznych dań. Pamiętam, że wiele lat temu, moja babcia miała kilka gąsek, ale nie przypominam sobie, abym je jadła. Pamiętam nawet, że babcia przygotowywała czerninę, ale my (dzieci) jej nie jedliśmy.

Jeśli najdzie Was ochota na gęsinę, to od razu mówię, że nie będzie łatwa do kupienia. Mimo, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to trzeba dobrze poszukać na lokalnych bazarkach, albo u producentów. Na Zachodzie, produkty z polskich gęsi uważane są za towar najwyższej, jakości, a w październiku i listopadzie największe dostawy gęsiny trafiają na rynek niemiecki. Bez niej nie ma obchodów dnia Świętego Marcina.

Akcja „Czas na gęsinę” ma przybliżyć nam to, co dobre, co polskie, co zdrowe. Przykładem są dania, które przygotowaliśmy wspólnie z Arturem Morozem i Marcinem Sobolem.

Gęś na słodko z chili

Spotkanie zaczęliśmy nie od gotowania, a od skosztowania Półgęska. Jest to wędzona pierś gęsia, wędzona przez długi czas w dymie o niskiej temperaturze.

Półgęsek

Po pysznym wstępie, wzięliśmy się do pracy. Nawet sprawnie nam to szło. Pod bacznym okiem Artura Moroza i Marcina Sobola część osób luzowała gęś, inni ją porcjowali, jeszcze inni przygotowywali potrawy – nikt się nie nudził.
Okrasa była pierwszym daniem, które zostało przygotowane na Warsztatach i jest to nic innego jak siekana gęsia pierś przyprawiona solą, pieprzem i majerankiem.

Okrasa

Kolejne dania były na ciepło. Gęś z gąskami, czyli Pierś z gęsi smażona z gąskami była pyszna i delikatna.

Pierś z gęsi smażona z gąskami

Roladki z wątróbki zawijane w boczku nie potrzebowały przypraw. Słony boczek idealnie łączył się z łagodnym smakiem delikatnych wątróbek. Bardzo łatwe, pyszne i szybkie danie do przygotowania. Pyszne danie.

Roladki z wątróbki gęsiej w boczku

Kolejnym daniem, które przygotowaliśmy była Pierś z gęsi na słodko z chili i chociaż wszystkie dania były wspaniałe, to właśnie te smakowało mi najbardziej. Pierś z gęsi była marynowana w wódce, a następnie usmażona z siekanym imbirem, chili, czerwoną cebulą, słodką papryką i słodkim melonem – połączenie smaków było idealne.

Pierś z gęsi marynowana w wódce, smażona z imbirem, chili, cebulą, słodką papryką i melonem

Byłą też zupa, Czernina po żydowsku, polewka bez krwi gęsiej. Zupa przygotowana była na wywarze z gęsiny z dodatkiem wcześniej ugotowanego i oskubanego mięsa, z marynowaną dynią, świeżą żurawiną oraz świeżą, suszoną i marynowaną śliwką, dzięki której zupa zawdzięcza swój kolor. Do czerniny przygotowaliśmy szare kluski.

Czernina po zydowsku

Kolejnym smacznym daniem była Pierś z gęsi pieczona w soli, przełożona gałązkami rozmarynu. Na te danie wykorzystaliśmy 2 kg soli. Pieczone gęsie piersi podaliśmy z sosem żurawinowym z pigwowcem i jarzębiną.

Pierś gęsia pieczona w soli, podana z sosem jarzębinowym

Była też pyszna sałatka, łatwa w przygotowaniu, z której najbardziej smakowały mi smażone jabłka – nic na to nie poradzę, że lubię wszystko co słodkie. Sałatka z gotowanymi gęsimi żołądkami, z karmelizowanymi w miodzie jabłkami i żurawiną nie tylko smakuje, ale i ładnie się prezentuje.

Sałatka z gotowanymi gęsimi żołądkami, smażonymi jabłkami i żurawiną

Gęsie uda pieczone w kiszonej kapuście z grzybami – danie te jest proste w przygotowaniu, ale czekaliśmy na nie najdłużej. Uda piekły się ponad 1,5h – powiem Wam, że było warto czekać tak długo.

Gęsie uda pieczone w kiszonej kapuście z grzybami

Nigdy nie zastanawiałam się nad tym jak smakuje gęsina, tym bardziej jestem zadowolona, że udało mi się uczestniczyć w tych warsztatach. Okazało się, że gęsinę da się oswoić i polubić.