Chłodnik ogórkowy z miętą

Chłodnik ogórkowy z miętą

Lato wróciło, a razem z nimi chęć przygotowania czegoś szybkiego i smacznego. Polecam chłodnik, który wyszedł pyszny. Chłodnik lekko szczypał w język, a mięta sprawiła, że był jeszcze bardziej orzeźwiający. Wyszedł troszkę wodnisty, następnym razem przygotuję go bez nasion. Polecam do pieczonych ziemniaków i mięsa z grilla.

Chłodnik ogórkowySkładniki:

  • 5-6 ogórków gruntowych (albo 2 średnie ogórki)
  • 200 ml schłodzonego kefiru
  • 75 ml gęstego schłodzonego jogurtu naturalnego
  • 10 lisków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 obranych pistacji (do dekoracji)
  • sól, pieprz

Chłodnik

Przygotowanie:
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Razem z mięta i obranym ząbkiem czosnku włożyć do blendera. Zmiksować.

Ogórki, pistacje i mięta

Dodać jogurt naturalny i kefir. Wymieszać.

Jogurt i kefir

Chłodnik wstawić na około 20 minut do lodówki. Schłodzony chłodnik doprawić solą i pieprzem. Pistacje drobno posiekać i posypać nimi chłodnik.

Chłodnik z ogórkami

Zapraszam też na pyszny Chłodnik ogórkowy z jajkiem.

  • Dodatek mięty mnie zaintrygował. Na pewno dodaje trochę niezwykłości temu daniu. Muszę spróbować :)

  • ogorki i mieta, od jakiegos czasu kusi mnie to polaczenie smakow :-)

  • Mniam, musi być przepyszny! Piekne zdjęcia zrobiłaś:)
    Pozdrowienia!:)

  • idealny obiad na upalne dni

  • Podobno wrzesień ma być upalny…. przepis powinien się przydać :D