Grillowany łosoś w ziołach

Grillowany łosoś w ziołach

Łosoś z grilla to świetny pomysł na nietypowy wiosenny obiad a zarazem zdrowy, a najlepiej podawać go z lekką wiosenną sałatka.

Grillowany łosoś w ziołachSkładniki:
– 500g świeżego łososia (filety)
– sól
Marynata:

– po 1 garści listków kolendry i natki pietruszki
– po 1 szczypcie: soli, granulowanego czosnku, suszonego oregano, świeżo mielonego pieprzu
– 1 łyżeczka chili
– 3 łyżki oleju (np. „3 ziarna”)

Przygotowanie:
Łososia opłukać, oczyścić z większych ości. Jeżeli płaty są zbyt szeroki pokroić je na mniej więcej dwu-trzy centymetrowe i lekko posolić. Wszystkie składniki marynaty rozdrobnić w blenderze, rozsmarować na filetach łososia z obu stron. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki (najlepiej przygotować dzień wcześniej – chłodziłam trzy godziny). Łososia wyjąć z lodówki i układać na rozgrzanej patelni grillowej. Piec kilka minut z obu stron.

Łososia można także upiec na grillu. W tym przypadku należy pozostawić skórę łososia a marynatą posmarować tylko mięso.

A tak łosoś wyglądał przed usmażeniem.

Grillowany łosoś w marynacie ziołowej

  • Pychotka :) Fantastyczny łoś :)

  • zgadzam się, łosoś to pyszny pomysł na obiad

  • piękne zdjęcia :)

  • Małgorzata Ressel

    3 ziarna czego? Ziela angielskiego?

  • Małgorzato, to taka oliwa „3 ziarna” – już poprawiłam w spisie