Dziś mam dla Was przepis na placki z cukinii z boczkiem. Placki z cukinią od kilku lat królują na moim stole, ale dziś postanowiłam poeksperymentować i dodałam do nich boczek. Efekt? Placki zniknęły z talerza szybciej, niż zdążyłam je usmażyć – to chyba najlepsza rekomendacja! Jeśli chcecie spróbować klasycznej wersji, na blogu znajdziecie również mój podstawowy przepis na placki z cukinią oraz przepis na placki z cukinii i sera feta. Smacznego!
Placki z cukinii z boczkiem
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok. 750 g po usunięciu nasion)
- 150 g surowego boczku
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 1 mała cebula
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka czerwona papryka, suszony majeranek
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, albo zetrzyj ją na drobnej tarce i dodaj ją do cukinii. Następnie dodaj drobno posiekany boczek, jajka, mąkę i przypraw do smaku solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie smaż placki z cukinii na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor – podawać od razu po usmażeniu. Do placków polecam przygotować gęsty sos czosnkowy.
Pyszne placuszki, uwielbiam i boczek, i cukinię ;)
I też nabrałam ochoty na takie placuszki. Szczególnie, że teraz grzechem jest nie korzystać z tej ilości cukinii, którą widać na straganach;)
Pyszne placuszki, uwielbiam i boczek, i cukinię ;)
Cukinię w takiej postaci to nawet dzieciom przemycę! Przynajmniej mam taką nadzieję, bo uwielbiają boczek, a cukinii za nic nie chcą jeść. A ja tak lubię!
I też nabrałam ochoty na takie placuszki. Szczególnie, że teraz grzechem jest nie korzystać z tej ilości cukinii, którą widać na straganach;)
Cukinię w takiej postaci to nawet dzieciom przemycę! Przynajmniej mam taką nadzieję, bo uwielbiają boczek, a cukinii za nic nie chcą jeść. A ja tak lubię!
Pyszne placki!
Pyszne placki!