Dziś na obiad proponuję kotlety mielone, ale takie nietypowe, bo w cieście francuskim. Do kotletów dodałam papryki i pieczarek. Wyszły pyszne, z chrupiącą skorupką z ciasta francuskiego.
A może podać takie kotlety na obiad świąteczny? Na pewno zaskoczy gości.
Składniki:
– 1 gotowe ciasto francuskie
– około 400 g mięsa mielonego
– 1 cebula (drobno posiekaną)
– kilka pieczarek (oczyszczone i pokrojone w kostkę)
– ? czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
– 1 jajko
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– sól, pieprz
oraz:
– 1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić w 1,5 centymetrowe paski. Mięso mielone włożyć do miski, dodać pokrojone składniki, jajko, bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wymieszać.
Uformować duże kotlety. Ciastem francuskim opleść kotlety formując kratkę.
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kotlety piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
ładne paczuszki.
PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
ładne paczuszki.
PS. Warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
Bardzo smaczne są te kotleciki!
Podoba mi się taki pomysł. Pozdrowienia.
Bardzo smaczne są te kotleciki!
Podoba mi się taki pomysł. Pozdrowienia.
Bardzo mnie zaskoczyłaś tak przygotowanymi kotletami …wygladają naprawdę smakowicie:)
Fajny pomysł na mielonego w nowej odsłonie:)
Bardzo mnie zaskoczyłaś tak przygotowanymi kotletami …wygladają naprawdę smakowicie:)
Fajny pomysł na mielonego w nowej odsłonie:)